Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

 


Είμαστε όλοι εδώ; Λοιπόν φτιάξτε καφεδάκι και καθίστε. Καιρό είχαμε να τα πούμε με τον Μάριο για όλα αυτά που αλλάξαν στην ζωή του μέσα στο 2020 και για τα όσα μας ετοιμάζει για το 2021 . Η αλήθεια είναι θα προτιμούσα να τον ανακρίνω από κοντά αλλά ας όψεται ο ιός και οι καραντίνες και όλα τα γνωστά.  Πάμε να δούμε λοιπόν όσα είχε την ευγενική διάθεση να μοιραστεί μαζί μας χαμογελαστός όπως πάντα και με μια γλυκιά παιδικότητα που δεν την χάνει ποτέ. 


Μάριε μου  καλώς ήρθες. Μίλησε μας λιγάκι για το νέο σου βιβλίο. Cimmerian και μετά σκοτάδι. Τι σημαίνει ο τίτλος του;

Καλώς σε βρήκα Ηρώ μου. Η λέξη Σιμεριαν σημαίνει το απόλυτο βαθύ σκοτάδι. Αντιπροσωπεύει την μία πλευρά του βιβλίου όπου ο αναγνώστης θα διαβάσει μία σειρά από ιστορίες βγαλμένες κατευθείαν από την άβυσσο της ψυχής που όλοι οι άνθρωποι κουβαλάμε μέσα μας. Φυσικά το αν θα την αφήσουμε να επικρατήσει είναι ένα άλλο θέμα, όπου αυτό είναι και το άλλο μισό βιβλίο όπου ο αναγνώστης θα διαβάσει μια σειρά από αγγελικές ιστορίες! έτσι στο σύνολό του, όποιος επιλέξει να το αποκτήσει, δεν θα κρατάει απλά ένα βιβλίο, αλλά τον αγώνα που δίνουμε όλοι οι άνθρωποι ανάμεσα στο καλό και το κακό. Μέσα από τις ιστορίες αυτές, ο αναγνώστης θα μπορεί να επιλέξει ποια πλευρά των ελκύει περισσότερο.



                                   Μέσα από τις ιστορίες αυτές, ο αναγνώστης θα μπορεί να επιλέξει ποια                                                                      πλευρά των ελκύει περισσότερο.


Παρατηρούμε πως αυτή τη φορά δεν φέρει την "υπογραφή" του Λιβάνη αλλά των εκδόσεων Υδροπλάνο. Τι σημαίνει αυτό για την καριέρα σου;

Καταλαβαίνω ότι αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς αναγνώστες. εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία αυτή λοιπόν, να επισημάνω ότι δεν έχω φύγει από τις εκδόσεις Λιβάνη. Απλά έχω τόσο άριστες σχέσεις μαζί τους, που μπορώ να κάνω κινήσεις πάντα προς το καλύτερο της καριέρας μου, χωρίς να μου σταθούν εμπόδιο στο παραμικρό. Οι εκδόσεις υδροπλάνο είναι ένας εκδοτικός οίκος που το ευρύ κοινό αγνοεί την τεράστια δυναμική του. Επίσης η έκδοση του εν λόγω βιβλίου είναι τόσο ιδιαίτερη, που χωρίς ίχνος υπερβολής, δεν θα συναντήσετε εύκολα σε Έλληνα συγγραφέα. Οπότε θα ήμουν εντελώς ανόητος αν απέρριπτα μία τέτοια πρόταση και πιστέψτε με, δεν έφτασα ως εδώ κάνοντας ανόητες κινήσεις. 

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτόν τον καιρό;
Ποτέ δεν επαναπαύομαι, ποτέ δεν ηρεμώ, οπότε ναι έχω ξεκινήσει ήδη το νέο μου βιβλίο που θα λέγεται REM. Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθετε εν καιρώ!

Θα σκεφτόσουν ποτέ μια συνεργασία με κάποιον συγγραφέα για να βγει ένα βιβλίο συλλογικό;
Πάντα είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και ποτέ δε λέω όχι, ειδικά αν μία πρόταση αποτελεί πρόκληση για μένα. Οπότε ναι θα μου άρεσε να συνεργαστώ με κάποιον ομότεχνο ειδικά εάν το είδος που αντιπροσωπεύει είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό μου! αυτό ναι θα ταν μια αληθινή πρόκληση !
 όχι όμως ότι έχω πρόβλημα να συνεργαστώ και με κάποιον που γράφει θρίλερ και να ενώσουμε τα διεστραμμένα μας μυαλά!!!


                        Πάντα είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και ποτέ δε λέω όχι, ειδικά αν μία                                                                     πρόταση αποτελεί πρόκληση για μένα.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το ταξίδι της συγγραφής; 

Να ακολουθήσει το όνειρο του και να μην ακούει κανέναν που θα του πει το αντίθετο. Η συγγραφή είναι κατάθεση ψυχής όταν το κάνεις με πραγματική αγάπη. Και ποιος εκεί έξω είναι άξιος να κατα-κρίνει την ψυχή μας;

Θα έλεγες πως έχεις φανατικούς αναγνώστες που ακολουθούν πιστά ότι γράφεις; 
Αν κρίνω από τα σχόλια και τις κριτικές που βλέπω στις ομάδες βιβλίων, θεωρώ πως πράγματι υπάρχει ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό που ακολουθεί πιστά το συγγραφικό μου έργο. 
Αυτό στα μάτια ενός προσγειωμένου  ανθρώπου δεν είναι λόγος για να επαναπαύεται στις πρόσκαιρες δάφνες του και να μένει στάσιμος, αλλά αντίθετα να γεμίζει με ευθύνη ώστε να μην τους απογοητεύσει και να ανεβάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά. 

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη φιλοδοξία σου ως συγγραφέας; 
Να δω αρκετά έργα μου να μεταφέρονται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 Συγγραφικά μέσα στο 2020 έκανες ένα μεγάλο άνοιγμα και στο εξωτερικό με την Άμυ. Θα μας μιλήσεις γι αυτό; θα σ ενδιέφερε μια καριέρα στο εξωτερικό;
Η αλήθεια είναι πως το να βγω εξωτερικό ήταν ένα όνειρο που δεν πίστευα ποτέ πως θα πραγματοποιηθεί. Να όμως που έφτασε η ώρα να συμβεί και αυτό. Θυμάμαι από το ξεκίνημα μου κιόλας αρκετοί μου έλεγαν πως δεν είναι η Ελλάδα για εμένα. Πως τόσο το είδος της λογοτεχνίας που επέλεξα να εκπροσωπήσω όσο και το στυλ της γραφής μου δεν μπορούν να εκτιμηθούν στη χώρα μας και καλά θα κάνω να κυνηγήσω το όνειρό μου εκτός Ελλάδας. Όμως τα έξοδα μετάφρασης ήταν πάντα ένα τεράστιο εμπόδιο για να το πράξω. Γιατί πρέπει να ξέρετε όλοι όσοι θέλετε να κάνετε το ίδιο ότι ένα τέτοιο βήμα δεν γίνεται με τη νοοτροπία του Έλληνα που είναι άρπα κόλλα. Μία αληθινή σωστή και αψεγάδιαστη μετάφραση πρέπει να γίνει από λογοτέχνη μεταφραστή και όχι απλά από κάποιον που ξέρει πολύ καλά Αγγλικά, ακόμα και ας είναι καθηγητής αγγλικών. Που σημαίνει ένα βιβλίο 400 σελίδων δεν μεταφράζεται με 1.000 και 2.000 ευρώ που ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι. Ένας λογοτέχνης μεταφραστής θα σου ζητήσει στην καλύτερη περίπτωση 5.000 ευρώ. Το τελικό όμως αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει απόλυτα, γιατί θα αγγίζει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται το πρωτότυπο. Και το λέω αυτό γιατί ταυτόσημα δεν θα είναι ποτέ, αφού καμία γλώσσα δεν είναι τόσο πλούσια όπως η ελληνική.   
Επειδή λοιπόν είμαι άνθρωπος που του αρέσει να ρισκάρει πήρα μία μέρα τη μεγάλη απόφαση να πουλήσω ότι δεν χρειαζόμουν και να αφήσω απλήρωτους σχεδόν όλους τους λογαριασμούς! Μου έκοψαν το ρεύμα, μου έκοψαν το νερό και δεν ντρέπομαι καθόλου για αυτό. Αντίθετα είμαι απίστευτα υπερήφανος γιατί τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Οπότε το να βλέπω το όνομά μου εδώ και τρεις μήνες στα best-seller της amazon η οποία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατομμύρια τίτλους, με κάνει να βροντοφωνάξω ότι τελικά άξιζε τον κόπο και το ρίσκο. Και κακά τα ψέματα αυτή η αιματηρή κυριολεκτικά επένδυση που έκανα μου επέστρεψε πίσω πολλά πολλά περισσότερα. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι για να βγεις στα best-seller της amazon δεν αρκούν οι πωλήσεις 500 και 600 αντιτύπων το μήνα που κάνουν τα δικά μας γνωστά βιβλιοπωλεία και έχουμε χαρά. Εδώ μιλάμε για άνω των πέντε χιλιάδων αντιτύπων το λιγότερο τον μήνα. 
Οπότε ξεκάθαρα κυνηγάω και έχω επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην καριέρα μου στο εξωτερικό και όχι τόσο στην Ελλάδα. Όχι τόσο για τους οικονομικούς λόγους, όσο γιατι παρόλο τον τερατώδη ανταγωνισμό που αντιμετωπίζω, παρόλα αυτά με έχουν αγκαλιάσει και με έχουν ξεχωρίσει οι ξένοι αναγνώστες. Δικαιώνοντας πανηγυρικά όλους όσους μου έλεγαν ότι η Ελλάδα θα κοιτάξει να με φάει και δεν θα εκτιμήσει ποτέ τις προσπάθειές μου.
Για αυτό το λόγο επέλεξα συνοδοιπόροι στα όνειρά μου αυτά να είναι οι εκδόσεις ontime books οι οποίοι δεν είναι αυτοέκδοση ζητούν μόνο το κόστος της μετάφρασης που γίνεται αυστηρά και μόνο από λογοτέχνη μεταφραστή και προωθούν τα βιβλία όλων των συγγραφέων και όχι όπως κάνουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι να επιλέξουν τρεις-τέσσερις και να αδικούν όλους τους υπόλοιπους. Φυσικά για να το πετύχουν αυτό τηρούν αυστηρά ένα συγκεκριμένο νούμερο συγγραφέων που θα δεχτούν τα έργα τους κάθε χρόνο. Και αυτό εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι όποιον να ναι. 
Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάνουν και ήδη έχουμε μπει στη διαδικασία μετάφρασης και των υπολοίπων έργων μου.


Το να βλέπω το όνομά μου εδώ και τρεις μήνες στα best-seller της amazon η οποία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατομμύρια τίτλους, με κάνει να βροντοφωνάξω ότι τελικά άξιζε τον κόπο και το ρίσκο

Γνωρίζουμε πως κάνεις και ραδιοφωνική εκπομπή. Θα ήθελες να μας μιλήσεις και γι αυτό σου το κομμάτι; 
Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου από πολύ μικρή ηλικία. Για αυτό κιόλας είμαι πολύ περήφανος που ένας καλλιτέχνης που μεγάλωσα με τα τραγούδια του τη δεκαετία του 90 όπως είναι ο Μιχάλης Σούμας, έχει μελοποιήσει πάνω από 15 πεζογραφήματα μου σε ροκ και όχι μόνο εκτελέσεις, και οι οποίες έχουν αγγίξει πάρα πολλές καρδιές του κόσμου που μας παρακολουθεί. 
Έτσι λοιπόν ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων ήρθε και μου χτύπησε την πόρτα η πρόταση από έναν εκ των μεγαλύτερων ιντερνετικών σταθμών στην Ελλάδα, ο οποίος έχει και δικιά του τηλεοπτική εκπομπή η οποία όμως λόγω καραντίνας έχει σταματήσει, καθώς επίσης είναι και σε απευθείας σύνδεση με τέσσερις χώρες του εξωτερικού και προωθούν ζωντανά το πρόγραμμά μας μέσα από τα δικά τους ραδιόφωνα, δίνοντας μου μία όλο δικιά μου δίωρη εκπομπή κάθε Κυριακή 6:00 με 8:00 το βράδυ. Έτσι ο Θεός με ευλόγησε να κάνω και αυτή μου την αγάπη πραγματικότητα και να μοιράζομαι με τον κόσμο τις μουσικές επιλογές που δεν φοβάμαι να παραδεχτώ, πώς με διαμόρφωσαν ως άνθρωπο. Αφού ότι παίζω στην εκπομπή μου, είναι κομμάτια που συντρόφευαν πάρα πολλές στιγμές, ευχάριστες και μη, της εφηβικής και όχι μόνο ηλικίας μου. 


                        Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου από πολύ μικρή ηλικία.


Πως θεωρείς ότι επηρέασε η πανδημία-καραντίνα το χώρο του βιβλίου;

Έχω ανάμεικτα συναισθήματα όσον αφορά το ερώτημα αυτό. Διότι μικρά βιβλιοπωλεία που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους βάζουν λουκέτο, από την άλλη όμως, ο έλληνας προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στον υποχρεωτικό αυτό εγκλεισμό, έβαλε και πάλι στη ζωή του το βιβλίο ως μέσω ψυχαγωγίας. 
Όπου καλώς ή κακώς, μονάχα τα μεγάλα επώνυμα βιβλιοπωλεία μπορούν να ανταπεξέλθουν στην όλο και αυξανόμενη ανάγκη της αγοράς μέσω των eshops που διαθέτουν.
Έτσι λοιπόν ζούμε μια εποχή όπου επικρατεί εντελώς ξεκάθαρα το "ο θάνατος σου η ζωή μου". Πως θα μπορούσα λοιπόν να είμαι ευχαριστημένος με αυτό; 
Εύχομαι μα και ελπίζω με όλη την δύναμη της ψυχής μου να βρεθεί μια σωστή ισορροπία έτσι ώστε και ο κόσμος να βάλει και πάλι το βιβλίο στη ζωή του και συνάμα να επιβιώσουν οι μικρές επιχειρήσεις.


    Έτσι λοιπόν ζούμε μια εποχή όπου επικρατεί εντελώς ξεκάθαρα το "ο θάνατος σου η ζωή μου".


Τελειώνοντας  τι ελπίζεις πως σου επιφυλάσσει το μέλλον ως Μάριο και ανεξαρτήτως συγγραφικής πορείας;
 Μία ζεστή οικογένεια που πάντα ονειρευόμουν από είκοσι ενός ετών...

Σου το εύχομαι ολόψυχα Μάριε. Σ ευχαριστώ που μου μίλησες.
Εγώ ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνεις.
.
.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου