Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)


Και κάπου εκεί που επικρατεί ένας πανικός σχεδιάζοντας τον γάμο μας… Και ενώ έχουμε ήδη αποφασίσει για γαμήλιο ταξίδι… Λέμε ναι. Αλλά παντρευόμαστε Φεβρουάριο και το ταξίδι θα γίνει Ιούνιο… Δεν πάμε έστω ένα τριήμερο μετά τον γάμο;; Κάπως έτσι βρεθήκαμε να κλείνουμε εισιτήρια για Βουκουρέστι.

  Βουκουρέστι λοιπόν.
Χώρα –Ρουμανία.
 Αρχιτεκτονική νεοκλασσική, μεσοπολεμική, αρτ-ντεκό.
 Η 6η μεγαλύτερη πόλη της Ε.Ε με ημιπροεδρική δημοκρατία και τοπικό νόμισμα το Lei.


ΗΜΕΡΑ 1η. Φτάνουμε στο Βουκουρέστι με μια μικρή καθυστέρηση στην πτήση. Με ταξί φτάνουμε στο μικρό hostel που είχαμε κάνει κράτηση. Το δωμάτιο μας είναι σε γενικές γραμμές καθαρό, φαίνεται παλιό είναι όμως πολύ ζεστό. Για τελευταίας στιγμής και low budget επιλογή δεν ζητούσαμε και πολλά. Είναι ήδη βράδυ, έχει χιόνι και κρύο οπότε αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε την συμβουλή της φιλικής ρεσεψιονίστ και ξεκινάμε με τα πόδια να βρούμε το εστιατόριο La mama. Παρά το κρύο η διάθεση μας είναι ανεβασμένη και τα κτίρια πανέμορφα. Το φαγητό απογοητευτικό αλλά λίγο παρακάτω στο Salon ήπιαμε εκπληκτική σαγκριά και ακούσαμε ωραία μουσική.


ΗΜΕΡΑ 2η. Ξυπνάμε νωρίς και ξεκινάμε με τα πόδια για το κέντρο της πόλης old city η αλλιώς lipscani . Καταλήγουμε για πρωινό στο camera din fata. Ένα μικρό, εξαιρετικό, αρτ-ντεκό μαγαζάκι με πολύ ωραίες  σπιτικές γεύσεις και ίσως ένα από τους καλύτερους cappuccino που έχω πιει. Από τις διακόσιες γεύσεις τσάι που διαθέτει διαλέγω δύο πιο ιδιαίτερες για να πάρω μαζί μου στην Αθήνα. Συνεχίζουμε την ημέρα μας με βόλτα στο πάρκο Harestrau το οποίο παρά το ότι είναι γεμάτο χιόνι το υπαίθριο μουσείο του δείχνει τέλειο με όλα αυτά τα σπιτάκια. Κάνουμε μια στάση στο Hard Rock Cafe για το καθιερωμένο μπλουζάκι μας και κατόπιν για ζεστό τσάι στο  Grand cafe Vangogh. Μετά από μια ακόμα γεμάτη βόλτα στα κεντρικά μαγαζάκια για σουβενίρ καταλήγουμε για φαγητό στο ιστορικό caru cu bere. Το πιο παλιό και εντυπωσιακό εστιατόριο της πόλης. Εξαιρετικό περιβάλλον και εξαιρετικό φαγητό να πάτε οπωσδήποτε. 



ΗΜΕΡΑ 3η. Ξυπνάμε πολύ νωρίς για να προλάβουμε το πρώτο τραίνο για Σινάια που θα μας πάει στο κάστρο Pelles και στο κάστρο του κόμη Δράκουλα.  Η χιονισμένη Τρανσυλβανία είναι φανταστική. Κοιτώντας την άγρια φύση γύρω μου και το κάστρο καταλαβαίνω γιατί ο Μπραμ Στόκερ  εμπνεύστηκε το Δράκουλα. Η ξενάγηση στα κάστρα πολύ επεξηγηματική με την ξεναγό να μιλάει πολύ καλά Αγγλικά. Μετά από βόλτα στην γύρω περιοχή παίρνουμε το τελευταίο τρένο για Βουκουρέστι.


 TIPS  Φάγαμε καλά στα Caru cu Bere, City Grill, Camera din fata.
Δοκιμάστε μαμαλίγκα με ξινόγαλο και τυρί. Σούπες και mititei.

ΓΕΝΙΚΑ Το Βουκουρέστι αποδείχτηκε ένας πανέμορφος προορισμός. Ερωτεύτηκα αμέσως τα επιβλητικά κτίρια και την αρχιτεκτονική ματιά της πόλης. Το πάρκο Harestrau ήταν ένας χιονισμένος μικρός παράδεισος που μπορώ μόνο να υποθέσω πως θα δείχνει χωρίς το χιόνι. Η περιπλάνηση στο κέντρο στο πλακόστρωτο με όλα αυτά τα καφέ τριγύρω ήταν απολαυστική. Η εκδρομή μας στην Σινάια-Τρανσυλβανία  ήταν ένα πανέμορφο ταξίδι πίσω στο Μεσαίωνα. Για μια αθεράπευτα ρομαντική ψυχή σαν εμένα το ότι βρέθηκα στα μέρη που ενέπνευσαν τον Μπραμ Στόκερ είναι σουρεαλιστικό και με κάνει να βουρκώνω.  Δεν περίμενα φυσικά να δω τον κόμη Δράκουλα να ξεπετάγεται από καμιά κρύπτη αλλά παρ ολ αυτά κοιτώντας το κάστρο να αναδύεται μέσα από τα δέντρα με τους τρούλους και την γοτθική του αρχιτεκτονική δεν μπορώ να μην σκεφτώ πως θα δείχνει το βράδυ.  Το προτείνω αυτό το ταξίδι χωρίς δισταγμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου