Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ


Και που λες λοιπόν κάπου εκεί κοντά στον Σεπτέμβριο που αρχίζουν και κιτρινίζουν τα φύλλα κ εσύ αρχίζεις και σκέφτεσαι τσάι και σοκολάτες και πολλά και διάφορα, είναι η εποχή που εμείς το τρελό ζευγάρι των travellers μας πιάνει να διαλέξουμε προορισμό για τον Δεκέμβριο. Το φέραμε από δω το φέραμε από κει (όπως λέει και το άσμα) και η ετυμηγορία; ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.
Πρωτεύουσα της Ουγγαρίας λοιπόν με περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Βούδα και η Πέστη που χωρίζονται από τον Δούναβη αλλά ενώνονται με επτά γέφυρες μας κάνουν την Βουδαπέστη. Άσε με λοιπόν να σου πω τι να κάνεις στην όμορφη αυτή πρωτεύουσα.


ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ BUDAPEST CARD. Ειλικρινά θα χρησιμοποιήσεις στο έπακρο αυτή την μικρή καρτούλα που δίνει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης σου δίνει δωρεάν πρόσβαση στα Lukacs baths τα οποία θα σου αναλύσω παρακάτω. Δίνει επίσης free pass σε αρκετά μουσεία και έκπτωση σε κάποια άλλα.

ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ HOP ON HOP OFF. Θα σε πάει παντού, θα δεις όλη την πόλη και θα κάνεις κρουαζιέρα στο Δούναβη όσες φορές θέλεις μόνο με 25 ευρώ για δυο μέρες. Επίσης σε όσα σε πάει έχεις δωρεάν είσοδο με την κάρτα που προανέφερα.

ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ CHRISTMAS MARKET. Οπωσδήποτε. Θα βρεις σουβενίρ, θα πιεις mulled wine και θα φας kurtos και langos. Έχει απίστευτο κρύο (εμείς πετύχαμε και χιόνι) οπότε για να απολαύσεις την βόλτα σου στα στολισμένα υπαίθρια μαγαζάκια συνιστώ ζεστά ρούχα.
ΘΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ! ΠΟΛΥ! Φρόντισε να πας με αρβυλάκια και προετοιμάσου για τρελό περπάτημα στην Βουδαπέστη. Είναι ένα ζωντανό μνημείο και θα θες να περπατήσεις και να φωτογραφήσεις τα πάντα.

ΘΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ. Όχι δεν εννοώ πως θα αφήσεις τον/την αγαπημένo/η σου με χειροπέδες στο κρύο.  Θα κλειδώσεις όμως ένα λουκετάκι στην Liberty Bridge και ο ποταμός θα φυλάξει την αγάπη σου για πάντα.

ΘΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΣΠΑ. Κάντο εικόνα… Έξω -2. Πέφτει ελαφρύ χιόνι. Κ εσύ είσαι σε εξωτερικό υδρομασάζ με νερό στους 40. Υδρατμοί και μπουρμπουλήθρες παντού, εσύ να νιώθεις την απόλυτη χαλάρωση ενώ το χιόνι πέφτει απαλά και υγροποιείται μόλις φτάσε στους πρώτους υδρατμούς. Όνειρο…

ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ. Άσε την γκρίνια ότι έχει κρύο. Θα σε αποζημιώσει η θέα από την Citadel , η μεγαλοπρέπεια του καθολικού ναού Ματίας, η αίσθηση ότι έπεσες στην ωραία κοιμωμένη στον προμαχώνα των ψαράδων  και η επιβλητικότητα του κάστρου της Βούδας. Μην παραλείψεις το κοινοβούλιο γιατί παρόμοιο του δεν έχεις δει. Όταν πας στην πλατεία Ηρώων τριγύρισε οπωσδήποτε στο κάστρο του μουσείου Γεωργίας. Θα με θυμηθείς.

ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ NEW YORK CAFE. Σε τέτοιο καφέ δεν έχεις βρεθεί στο εγγυώμαι. Τσιμπημένες οι τιμές αλλά ξεκάθαρα αξίζει.

ΜΗΝ πάρεις το τελεφερίκ για το κάστρο. Θα δώσεις 6 ευρώ για να ανέβεις και θα δεις μόνο αυτό γιατί όλα τα άλλα ( προμαχώνας, ναός Ματίας κλπ) είναι μακριά. Συνιστώ το βανάκι που ανεβοκατεβάζει κόσμο γιατί θα δεις τα πάντα.

ΜΕΙΝΑΜΕ – Στο ibis hotel
ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΛΑ – Sir Lancelot και Csalanosi Scarda
ΣΟΥΒΕΝΙΡ- Christmas market και paprika shop

ΓΕΝΙΚΑ- Η Βουδαπέστη είναι ένα ζωντανό, φωτεινό παραμύθι που πρέπει να ζήσεις. Ο Δούναβης την στολίζει σαν διαμάντι και οι επιβλητικές γέφυρες της χαρίζουν μια μοναδικότητα. Είναι η μόνη πόλη που έχω επισκεφτεί μέχρι στιγμής που ότι έβλεπα το πρωί επιδίωκα να το δω και βράδυ γιατί είχαν όλα μια ξεχωριστή ομορφιά όλες τις ώρες.  Οι Ούγγροι σαν άνθρωποι δεν είναι ούτε ιδιαίτερα ζεστοί και φιλόξενοι αλλά ούτε κι εντελώς σνομπ. Αν ζήσεις εκ βαθέων την πόλη θα δεις και τα καλά και τα κακά της αλλά γενικά υπερισχύουν τα καλά. Η κουζίνα τους είναι βαριά και πικάντικη με έμφαση στα τηγανητά αλλά η gulash αξίζει πολλά εύσημα.
Αυτά από μένα… Είναι ευλογία να ταξιδεύεις και ακόμα μεγαλύτερη να το μοιράζεσαι με αγαπημένους ανθρώπους. Ταξίδεψε λοιπόν και ζήσε την κάθε στιγμή στο έπακρο γιατί…. You Only Live Once...



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου